Martini z wódką – wstrząśnięte, nie mieszane – stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych atrybutów Jamesa Bonda. Carrie Bradshaw z „Seksu w wielkim mieście” rozkoszowała się smakiem koktajlu „Cosmopolitan”, a Bridget Jones zapijała smutki „Krwawą Mary”.

Każdy barman ma w swoim repertuarze setki różnorodnych drinków i stale pracuje nad nowymi przepisami.

Są jednak koktajle, które od lat cieszą się niezmienną popularnością. Możemy skosztować ich w każdym dobrym barze, zobaczymy je w popularnych filmach i serialach, piją je też nasi ulubieni książkowi bohaterowie.
Oto prawdziwe sławy wśród alkoholi.

 

Martini

Jest wiele sposobów serwowania tego drinka, jednak największą popularnością cieszy się do dziś ulubiona wersja agenta 007. Martini łączymy z gorzką wódka i oczywiście mocno wstrząsamy. To wystarczy by stać się na chwilę Jamesem Bondem.

 

Cosmopolitan

Drink uważany za bardzo kobiecy, zapewne przez jego różowy kolor.
Do jego przygotowania niezbędna jest wódka, sok żurawinowy, likier typu Triple Sec oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, a następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka.

 

Bloody Mary

Drink o charakterystycznej krwistej barwie. Podobno swoją nazwę zawdzięcza brytyjskiej królowej Marii I Tudor, którą zwano „krwawą Marią”.
„Bloody Mary” zyskał na świecie szczególną sławę doskonałego leku na kaca.
Podstawowym składnikiem drinka jest sok pomidorowy. Mieszamy go z wódką, tabasco, sosem Worcestershire, solą, pieprzem i łyżeczką soku cytrynowego. Całość mieszamy z lodem.

 

Mojito

Klasyczny, orzeźwiający drink z gorącej Kuby, obowiązkowy w repertuarze każdego szanującego się barmana. W jego skład wchodzi biały rum, liście mięty, cukier (najlepiej trzcinowy) limonki, odrobina soku z cytryny, woda gazowana i duża ilość kruszonego lodu.
Limonki ugniatamy w szklance razem z liścmi mięty i posypujemy cukrem. Szklankę wypełniamy kruszonym lodem. Całość zalewamy rumem, wodą gazowaną i dokładnie mieszamy.

 

Margarita

Bardzo popularny, meksykański drink na bazie tequili. „Margarita” to po hiszpańsku stokrotka, ale podobno tak właśnie miała na imię kobieta, dla której stworzono koktajl.
Oprócz tequili w jego skład wchodzi sok z limonki (lub cytryny), likier typu Triple Sac (zwykle Cointreau) i kilka kostek lodu. Wszystkie kładniki standardowo mieszamy w shakerze.

Brzegi kieliszka pocieramy limonką, a następnie otaczamy solą. Zawartość shakera wlewamy do kieliszka, ale bez kostek lodu.