Słynny polski wieszcz napisał, że zdrowie doceniają ci, którzy je utracili. Na co dzień nie dbamy o swój organizm, zaniedbujemy go, nie dostarczamy mu wszystkich potrzebnych składników. Niekiedy działamy na jego szkodę, konsumując w nadmiernych ilościach alkohol czy zażywając inne toksyczne substancje.

Naturalne wzmocnienie odporności

Musimy zmienić swoje postępowanie, bo – jak głosi porzekadło – zdrowie jest tylko jedno. Dzisiejsze grzechy i zaniedbania mogą odbić się nam czkawką w przyszłości. Istnieje również ryzyko, że z powodu naszych zaniedbań będą cierpień nasze nienarodzone jeszcze dzieci. Pamiętajmy o tym.

Oczywiście problemy zdrowotne mogą się przytrafić nawet wtedy, gdy o siebie dbamy. Mowa tutaj o przeziębieniu. Od strony medycznej schorzenie to jest wywołaną przez wirusy infekcją dróg oddechowych (zwykle górnych). Objawia się katarem, kaszlem, bólem gardła, a niekiedy także bólem głowy i podwyższoną temperaturą.

Przeziębienie nie jest czymś groźnym. Jednak nie wolno go lekceważyć. Na szczęście nie wszystkie przypadki wymagają konsultacji z lekarzem. Infekcji można pozbyć się na własną rękę, tzw. domowymi sposobami. Dotyczy to jednak osób dorosłych i tylko wczesnego stadium choroby (w sumie wyróżnia się ich trzy).

Jeśli zauważymy, że coś niedobrego zaczyna się z nami dziać, zacznijmy działać. Osobom, które nie lubią stosować środków farmakologicznych, poleca się syrop wzmacniający odporność. Jak go przygotować?

Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Wiele produktów spożywczych zawiera cenne dla naszego zdrowia właściwości. Można więc wybrać preferowany rodzaj smakowy. Taką miksturę warto pić także wtedy, gdy już przeziębienie nas dopadnie. Wówczas szybciej się z nim uporamy.

Do przygotowania domowego syropu będziemy potrzebować cytryny, dwóch ząbków czosnku, łyżki miodu lipowego i szklanki przegotowanej, letniej wody. W słoiczku po dżemie należy rozgnieść czosnek, wycisnąć sok z cytryny i dodać miód. Następnie zalać do pełna wodą i dobrze wymieszać. Później odstawiamy miksturę na pewien czas i trzymamy w chłodnym miejscu.