Cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej i cukier z buraków mają tyle samo kalorii. Mniejszą wartość energetyczną ma ksylitol, czyli cukier z brzozy. Zero kalorii ma natomiast naturalna stewia. Śladowe ilości kalorii mają też sztuczne substancje słodzące, używane często w produkcji żywności.

Kalorie w cukrze białym i brązowym

W przemyśle spożywczym cukier dodaje się niemal do wszystkiego, od jogurtów przez napoje i soki po produkty oczywiste, takie jak czekolada czy inne łakocie. Najczęściej rolę substancji słodzącej pełni biały cukier pozyskiwany z buraków. Pod względem kaloryczności zajmuje on pierwsze miejsce ex aequo z cukrem trzcinowym, bo 100 g tych produktów ma aż 400 kcal.

Kalorie w cukrze brzozowym i stewii

Dostępnymi zamiennikami tradycyjnego cukru są ksylitol i stewia. Te produkty, również pochodzenia roślinnego, dają taką samą słodycz, jak zwykły cukier, ale mają o wiele niższą wartość energetyczną. Ksylitol ma ponadto właściwości przeciwpróchnicze i w niewielkim stopniu wpływa na produkcję insuliny w organizmie. Stewia z kolei jest dużo słodsza niż zwykły cukier i mimo to ma… zero kalorii. Niektórzy producenci żywności świadomie sięgają po stewię jako zamiennik cukru, tak robi np. Coca-Cola, która wprowadziła na rynek produkt o nazwie Coca-Cola Life. Chcąc kupić najlepszą stewię, trzeba czytać etykiety, ponieważ okazuje się, że czasem nośnikiem dla słodkich stewiozydów jest zwykły cukier.

Sztuczne słodziki używane zamiast cukru – E950, E951, E952

Pod tajemniczymi numerami poprzedzonymi literą E, obecnymi w składach wielu produktów, kryją się chemiczne dodatki do żywności dozwolone do użytku. Tzw. Listę E przygotowuje Komitet Naukowy Technologii Żywności Unii Europejskiej, a zatwierdza ją Parlament Europejski. E951 to popularny aspartam, od wielu lat używany w dietetycznych produktach i jako substytut cukru w diecie diabetyków. To on gwarantuje słodycz m.in. Coca-Coli Light. E950 to acesulfam K, a E952 – cyklaminian sodu. Wszystkie te substancje pełnią rolę „cukru bez kalorii” i są używane w produkcji m.in. napojów gazowanych, takich jak Coca-Cola Zero.